Boss_ Kurt Geiger

Van Arendonk geschiedenis

Hoe het allemaal begon

De familie van Arendonk houdt zich al honderden jaren bezig met het schoenenvak. In 1884 zag Jan van Arendonk, na het overlijden van zijn vader, zich geplaatst aan het hoofd van “eene zeer bescheiden schoenmakerij”. Er sluimerde in hem een “zeldzaam krachtige, energieke wil en rustelooze werkkracht”. "Met noesten vlijt toog hij aan den arbeid" en in enkele jaren mocht de stoere werker “het genoegen smaken, van de bescheiden werkplaats eene flinke fabriek” te hebben gemaakt, waar, onder zijn persoonlijke leiding circa 150 arbeiders werkzaam waren. Onder zijn bekwame leiding werd de productie steeds opgevoerd en in het jaar 1905 leverde de fabriek reeds 2700 schoenen per week af.

Jan van Arendonk had van “zijne krachten teveel geeischt” en in de bloei van zijn leven, stierf hij “in den ouderdom” van 46 jaar. De leiding van de fabriek ging toen over op de drie oudste zonen waaronder Cees van Arendonk, die deze zware taak, zo plotseling op “hunnen nog jonge schouders geplaatst”, vol ijver en vlijt ter hand namen. In 1940 had de schoenfabriek een productievermogen van 4000 paar per week. Helaas zijn in de Tweede Wereldoorlog alle machines meegenomen, wat een doorstart erg moeilijk maakte. Rond 1950 waren er tussen de broers conflicten ontstaan waardoor Cees van Arendonk besloot in 1953 de fabriek te sluiten.

Van Arendonk fabriek
Van Arendonk

Schoenenwinkels in Brabant

Maar ook in de jongste zoon, Janus van Arendonk, stroomde schoenenbloed. Samen met zijn vrouw José van Arendonk-Klijssen begonnen zij in 1967 hun eerste schoenenwinkel in Breda. Al spoedig gingen er filialen open in Den Bosch en Tilburg. Groningen volgde een tiental jaren later. In de winter van 2001 ging hun vijfde vestiging in Eindhoven open. Ook is er inmiddels opvolging in de vorm van de dochter Danielle en haar man David. Onder impuls van de jonge generatie is er inmiddels een zesde, zevende en achtste zaak geopend in respectievelijk Den Bosch (2004), Groningen (2006) en Tilburg (2008). In deze winkels worden sportieve schoenen en sneakers verkocht voor een iets jongere consument. Van Arendonk presenteert dit concept onder het label P'Leisure.

Shop-in-shop's en BySmits

In 2013 heeft Van Arendonk ook een shop-in-shop geopend in Bastiaansen Modestad te Bavel, waarna ook een shop-in-shop volgt bij Jansen-Noy in Sevenum.

Sinds 2015 is Smits Schoenen in Arnhem onderdeel van Van Arendonk en hier worden buiten de Van Arendonk collectie ook artikelen aangeboden uit het hoog segment waaronder merken als Hogan, Tod's, Mason Garments en Philippe Model.

✓ SALE! Kortingen t/m 50%
StarStarStarStar Star
9.1